WELCOME !

Thank You for visting My Blog !

008. kata kata (mari renungkan)

August 23, 2009 | cakciboo


BestFreeDesign.Com border=

ORANG KATA :

Enjoy sementara muda,
Hidup panjang lagi,
Dah tua nanti tobatlah.

ATUK KATA :

Orang muda hidup memang baru bermula,
Tapi belum tentu masih panjang lagi,
Entah² esok lusa Izrail datang menjemput.

AKU RASA :

Betul jugak tu ...


ORANG KATA :

Exams tu susah,
Kena banyak sacrifice,
Constant study.. past year papers..etc..etc..etc..

ATUK KATA :

Exams tu senang aje,
Dah ada tarikh untuk diuji,
Dah ada syllabus untuk diikut,
Kalau ajal.. entah bila siapa pun tak tahu,
Banyak pula tu peringkat ujiannya,
Munkar Nankir, Neraca Mizan, Tayangan slide ...

AKU RASA :

Betul jugak tu …


ORANG KATA :

Have fun on your birthday,
Panggil kekawan and sedara mara,
Berpartylah sepanjang malam,
Make it a memorable one !!

ATUK KATA :

Setiap hari jadi, kita semakin hampir,
Hampir setahun dengan kematian,
Setahun lagi diberi peluang untuk beramal, bertaubat ...

AKU RASA :

Betul jugak tu ...


ORANG KATA :

Kerja mesti sungguh-sungguh,
Beli rumah besar, kereta mewah, makan lazat ...
Baru hati puas !!

ATUK KATA :

Ye ke hati dah puas??
Dah cukup ibadah nak tempah kubur luas-luas?
Dah siap kenderaan meluncur Siratul Mustaqim?
Dah cukup zikir untuk santapan rohani?
Dah cukup amal nak 'book' tempat Al-Firdaus?

AKU RASA :

Betul jugak tu ...


ORANG KATA :

Successful people have a good time management,
Ada bisnes di kl, new york, tokyo ...
Masih sempat berkempen untuk pilihanraya,
Masih sempat melepas lelah di disko dan karaoke,
Masih sempat pasang perempuan 2-3, baru orang boleh respect!

ATUK KATA :

Setiap manusia dapat 24 jam dalam sehari,
Tapi ...
Ada masa ke untuk sujud di sejadah 5 kali sehari semalam?
Ada masa ke nak selak Al-Quran sekali seminggu?
Ada masa ke nak jenguk ibu ayah di kampung,
Sekali dalam seminggu, atau sebulan, atau setahun?

AKU RASA :

Eer ... betul jugak tu ?!

BestFreeDesign.Com border= .: thanx to : apiz@badang (as written on his FB) :.

Tags: | 5 comments

5 comments:

Mr.Z said...

atuk kata yang last skali tu..aku rasa? hehehe

nut-.-ME said...
This comment has been removed by the author.
nut-.-ME said...

anda rase ape?
hehe nad rse that's true..tok kebykn remaje skang r..but that's not me~ huhu

Mr.Z said...

hehe..kira nk kata dier baik la tu..huhu.. xP yup,zaman skrg mmg cmni la keadaannya..

nut-.-ME said...

baek xbaek gak la~..haha
tau xpe~

Post a Comment

let me know something